Calatoriile mele prin imagini

Calatoriile mele prin imagini

sâmbătă, 22 octombrie 2011

Defileul Jiului vazut de sus


          Vazusem cateva fotografii la Mircea Croitor dintr-o tura in aceasta zona si mi-au placut. I-am cerut track-ul GPS pentru eventualitatea ca voi ajunge in acea zona in care putini turisti ajung, fiind atrasi mai degraba de inaltimile "fratelui de peste drum", adica Parangul.
          Insa, cum turele de o zi le fac fara pregatire, doar urmand inspiratia din dimineta plecarii, am uitat sa incarc track-ul in GPS si ca sa ajung unde doream, a trebuit sa improvizez, pentru ca traseul turistic si descrierile din ghiduri bineinteles, se opresc la Schitul Locurele.
     
          Nu plec cu masina din Targu Jiu si aleg varianta trenului la ducere, urmand sa ma intorc cu una din numeroasele curse Normandia. Nu cum facusem cu doua saptamani in urma, cand am asteptat in statia Lainici un tren care nu a fost anuntat ca este anulat. Decat cand era prea tarziu.

          Acum las fotografiile sa "vorbeasca" in locul meu.

          Coborarea spre sosea din statia CFR Lainici:



          Intrarea in traseul marcat, spre schitul Locurele, nu inainte de a studia un panou informativ cu harta judetului Gorj si traseele turistice marcate ale judetului:




          Manastirea Lainici:


          Din cauza frigului, acea ora si jumatate se transforma in 40 de minute pana ajung la schitul Locurele, nu inainte de a citi avertizarile referitoare la femei:



          Avand pe mine pantaloni, trec repede pe langa schit cu teama unui posibil control amanuntit din care cei care au pus acea interdictie sa-si dea seama daca sunt femeie sau barbat. Nici nu apuc sa rasuflu usurat, ca vad ca urmeaza sa trec pe langa alt schit, cu aceleasi interdictii (dupa parerea mea discriminatorii) referitoare la femei. Din acele cuvinte reiese ca mai bine o fusta scurta de o palma decat un pantalon decent, asa ca nu inteleg de unde aceasta obligatie de a purta fusta si batic.



          Trec repede si de acel schit si de aici sunt in "no man's land". Nu gasesc continuarea sugerata de Mircea si incep sa urc direct prin padure, pe unde mi se pare ca e mai usor. Ajutandu-ma destul de mult si de maini, cu doi pasi in fata si unul inapoi, ajung intr-o zona mai libera, defrisata natural. De zapada si de fulgere dupa cum am dedus din urmele lasate de foc.



          Incep deja sa zaresc muntii Parang printre crengile care au incepus sa piarda frunzele:



          Luna inca e pe cer:


          Ajung in fine la "the best point of view"


          Intradevar, frumoasa priveliste catre muntii Parang, Capatanii si Defileul Jiului in zona Lainici.


sâmbătă, 8 octombrie 2011

Varful Arcanu, pe Valea Pietrele si pe Drumul Nemtului

Traseu: Lac Vaja - Valea Pietrele - Drumul Neamtului - Varful Arcanu si retur




Veche cale de legatura intre Oltenia si Ardeal Drumul Neamtului a fost folosit atat in perioada razboaielor daco-romane cat si in perioada de administratie romana a Daciei.


           De-a lungul timpului a reprezentat o importanta artera de comunicare intre cele doua provincii istorice, fiind folosit si pentru efectuarea unei intense activitati comerciale. Odata cu inaugurarea drumului si a caii ferate Bumbesti-Livezeni, prin Defileul Jiului in anul 1948, Drumul Neamtului si-a pierdut suprematia in zona, astazi fiind folosit mai ales de pastori in drumurile lor de transhumanta, de localnici, precum si de turistii montani dornici sa redescopere si sa admire vechea Calea Valcanului.
          Numele se leaga de caravanele negustorilor care traversau Carpatii venind din centrele comerciale ale imperiului austro-ungar si chiar mai de departe din "Tara nemteasca". Acesti negustori cu furgoanele lor strabateau distante foarte mari in conditii de transport si securitate dintre cele mai precare si sunt des mentionati in documentele austro-ungare pentru maiestria si rapiditatea cu care asigurau legaturile comerciale, lucru remarcabil pentru acea perioada.
 




























         

vineri, 7 octombrie 2011

Muntenegru 3 (muntele - Durmitor, Terzin Bogaz)


          Terzin Bogaz (2303 m) is one of most beautiful and most specific peak of DURMITOR. It's beautiful peak and more than 300 m high North Face dominate in central part of Durmitor massif, specially above incredible beauty of impressive glacial Lokvice Valley (1693 m). Terzin Bogaz summit offer a many nice panoramas, from which is maybe most impressive panorama of highest peaks of Durmitor - Bobotov Kuk (2523 m) and Bezimeni Vrh (2487 m) (No Name Peak).




LOCATION:

          Terzin Bogaz (2303 m) is situated between Medjed (2287 m), on the N, and highest peak of Sljeme (2455 m), on the S. Together with Medjed peak, Terzin Bogaz is a part of the high and long "boomerang form" crest, which is vertically placed to 2 kilometres long crest of Sljeme (2455 m). From the Medjed peak it is separated by Velika Previja pass (2145 m). From Sljeme separates it Mala Previja pass (2200 m). Terzin Bogaz separates Lokvice valley in two parts. Highest part is on the south and is called Ledeni Do (Ice Basin).
          Larger northern basin is Lokvice. Above both basins Terzin Bogaz proudly staying with it's powerful, over 300 m high North Face, which is specially impressive and beautiful above Lokvice valley. On the E Terzin Bogaz falls into Velika Kalica valley. (http://www.summitpost.org)


Traseu: Zabljak - Crno Jezero - Lokvice - Terzin Bogaz si retur.