Calatoriile mele prin imagini

Calatoriile mele prin imagini

vineri, 8 februarie 2013

Varful lui Stan la inceput de an

Prima tura a anului 2013. Am ajuns in Pasul Mehadinti la timp, sa prindem un rasarit frumos, soarele colorand in rosu stancile de calcar si zapada. Cateva grade sub zero care au ajutat ca zapada sa fie tare pe o portiune destul de mare a treseului. Ne-a ajutat si pe noi, pentru ca in locurile in care stratul inghetat ceda sub bocanci, intram aproape un metru in zapada.

             
"Muntii Mehedinti fac parte din Carpatii Meridionali, grupa Retezat-Godeanu alaturi de Muntii Retezat, Tarcu, Godeanu, Cernei si Valcan.
Se intind pe 50 km lungime, avand aspectul unei creste aproximativ rectilinii, de la sud-vest la nord-est, pe latimi ce ating 5-10 km.
Limita vestica este destul de liniara, fiind constituita de Valea Cernei intre varsarea acesteia in Dunare, la Orsova, si obarsia Vaii Mileanul. Masivul opune un versant abrupt, de 500-800 m, de-a lungul intregii vai a Cernei. Spre nord, culmea lor se continua cu culmea Muntilor Valcan. Limita estica o constituie valea Motrului Mare (care ii separa de Muntii Valcan), pana la confluenta cu Motru Sec, urmand apoi Valea Lupsa, Dealul Furca Lupsei, Valea lui Dragu, Valea Obarsia, Valea Verde, continuand cu un traseu sinuos ce urmeaza Cuca Inalta, localitatile Prejna, Costesti si Gornenti, continuandu-se apoi cu valea Bahnei pana la varsarea in Dunare. Intreaga limita estica ii separa de Podisul Mehedinti si dealurile subcarpatice gorjene. Limita sudica este reprezentata de fluviul Dunarea, intre gurile raurilor Cerna si Bahna.
       Au inaltimi medii de 1200 m, cea maxima fiind Vf. lui Stan (1466 m) iar cele mai mari grupandu-se in partea lor centrala.  (http://www.muntiimehedinti.ro)

          A fost o zi frumoasa, senina. Vizibilitatea a fost maxima, s-au vazut toti muntii importanti din vestul tarii: Cernei, Godeanu, Valcan, Parang si Capatanii.